Puheenjohtajan ja pääluottamusmiehen tervehdys vuoden 2022 lopuksi

20.12.2022

Hyvät jäsenet,
Yhdistyksemme sai kunnian olla Helsingin yhteisjärjestön ensimmäinen vuoden yhdistys. Uusi palkitsemistapa otettiin käyttöön yhteisjärjestön juhlavuotena. 90-vuotisjuhlia vietettiin Kulosaaren kartanolla 9.12 yhdistysten, entisten puheenjohtajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Vuoden yhdistys on ollut aktiivinen ja näkyvä. Tämän tittelin innoittamana peilaamme yhdessä vuotta 2022.


Vuosi 2022 aloitettiin yhdistyksen uuden hallituksen voimin. Yhdistyimme perhepäivähoidon yhdistyksen kanssa ja saimme lisää varhaiskasvatuksen henkilöstöä yhdistykseemme. Yhdessä meissä on voimaa!
Hallitus joutui pian tositoimiin, sillä sopimusneuvottelut olivat käynnissä ja alkuvuodesta oli ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, kunnes toukokuun alussa alkoi viikon lakko. Huhtikuun mielenilmauksessa satoi räntää ja toukokuussa marssittiin auringonpaisteessa isolla joukolla Mannerheimintietä Narinkkatorille osoittamaan mieltä. Yhdistyksemme jäseniä oli joka lakkopäivänä lakkovahteina ja lakkopisteellä hommissa, todella hieno juttu! Saimme noin 1000 uutta jäsentä, jäsenmäärä on tällä hetkellä 2406.
Sopimus syntyi lopulta ja se takaa työrauhan kolmeksi vuodeksi. Perhepäivähoitajat siirtyivät sopimuksen mukaan 1.10 kuukausipalkkaan ja se on ollut JHL:n tavoite monta vuotta. Toimialalla saatiin sovittua pienoisen väännön jälkeen palkka-asiat kohdilleen, on vain yksi palkka perhepäivähoitajalle, joilla on 0–4 lasta hoidossa. Palkkoja ei tarvitse tarkastella kuukausittain.


Sarastia-järjestelmään siirtyminen sai aikaan melkoisen sotkun ja kaaoksen koko kaupungissa. Järjestöjen varoitteluista huolimatta siirryttiin uuteen systeemiin liian heppoisella ennakkovarautumisella. Elokuussa osoitettiin mieltä Senaatintorilla #Palkkapäivä-mielenilmauksessa herättämässä kaupungin johtoa. Lisäksi JHL liittona on viemässä palkkasotkuja oikeuteen.
Henkilöstöpula ja henkilöstösiirrot ovat Sarastian lisäksi olleet koko vuoden toimialan haasteena eikä vuoden 2023 alku näytä sen positiivisemmalta, vaikka erilaisia toimenpiteitä, kuten sijaisresurssien lisäämistä, on tehty. Tuntuu lyhytnäköiseltä sulkea leikkipuistoja kesään saakka ja siirtää henkilöstöä päiväkoteihin. Käymme jatkuvaa vuoropuhelua toimialan ja palvelukokonaisuuden johdon kanssa näistäkin asioista sekä yhteistoiminnallisissa että epävirallisimmissa keskusteluissa.


Vuosi 2022 on näyttäytynyt monelle jäsenellemme raskaana ja vaativana toimialan ja kaupungin ongelmien takia. Toivomme, että olemme voineet kuitenkin auttaa edunvalvontakysymyksissä ja tuoneet jotain mukavia hetkiä jäsentemme arkeen.
On vietetty 50-ja 60-vuotisjuhlia, reissattu Hämeenlinnaan, käyty Seurasaaressa ja askarreltu yhdessä. Jäsenkokouksissa on keskusteltu ja tavattu kesällä aloittanut varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi. Jäsenhankintaviikoilla luottamusmiehet jalkautuivat joihinkin varhaiskasvatuksen toimipaikkoihin yhdessä liiton työntekijöiden kanssa ja keskustelut olivat vilkkaita ja vastaanotto myönteistä. Työpaikkakäyntejä pyrimme jatkamaan säännöllisesti ensi vuonna. Vuosi huipentui pikkujouluihin, joissa kuutisenkymmentä jäsentä seilasi Tallinnaan jouluisissa tunnelmissa. Yhdistyksen palkinnolle nostettiin myös maljat ja unohdettiin hetkeksi kuormittava työelämä.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Toivomme kaikille jäsenille Rauhallista ja Palauttavaa Joulunaikaa. Edunvalvontatyö jatkuu vuonna 2023 vanhojen ja uusien haasteiden merkeissä. Mukavia hetkiä on myös luvassa, kannattaa seurata tiedotusta.
Joulukorttirahat lahjoitimme tänä vuonna Pelastusarmeijan Joulupataan.

Tarja Thaci, puheenjohtaja ja Jaana Kesänen, pääluottamusmies